Astronomsko otkriće konačno otkriva pozadinsko ‘brujanje’ svemira uzrokovano gigantskim sudarima crne rupe

131
Astronomsko otkriće

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici vjeruju da su konačno otkrili udaljene talase u svemiru koji slabo odjekuju u svemiru, što je veliki napredak za područje astronomije.

Međunarodni tim naučnika kaže da su vjerovatno pronašli tragove gravitacionih valova koji se prenose svijetom kao interakcije gigantskih crnih rupa.

Naše znanje o gravitacijskim valovima sugerira da ih je svemir pun. Valovi se javljaju svaki put kad se sudare crne rupe ili neutronske zvijezde i svaki put kad se zvijezda sruši. Veliki prasak takođe bi poslao valove koji se kaskadno prelijevaju po svemiru poput mreškanja u jezercu.

Vremenom gravitacijski talasi postaju slabi i teško ih je pronaći, ali stručnjaci vjeruju da stvaraju pozadinu ‘brujanja’ koja se prožima cijelim svemirom.

Albert Einstein prvi je put teoretizirao valove još 1916. godine, ali zapravo su otkriveni tek gotovo stoljeće kasnije. To otkriće iz 2015. godine osvojilo je 2017. Nobelovu nagradu za fiziku.

Ako se potvrdi, svježe objavljeno istraživanje najavilo bi još jednu veliku prekretnicu za astronomiju, jer bi omogućilo naučnicima da istraže izvanredne događaje, poput sudara crnih rupa, koje nije bilo moguće otkriti pomoću tehnika tradicionalne astronomije zasnovane na svjetlosti.

“Nevjerovatno je uzbudljivo vidjeti tako jak signal koji proizlazi iz podataka”, rekao je astrofizičar Joseph Simon sa Univerziteta Colorado Boulder, koji je vodeći istraživač novog rada.

Međutim, budući da signal gravitacijskog vala koji tražimo obuhvaća cijelo vrijeme naših opažanja, moramo pažljivo razumjeti našu buku.

“Ovo nas ostavlja na vrlo zanimljivom mjestu, gdje možemo sigurno isključiti neke poznate izvore buke, ali još ne možemo reći je li signal doista iz gravitacijskih valova. Za to će nam trebati više podataka”, dodao je Simon.

Podaci u novom istraživanju prikupljeni su pomoću antene Green Bank u zapadnoj Virginiji i opservatorija Arecibo u Portoriku prije njenog nedavnog kolapsa.