Trump je pozivao izgrednike na Capitol: Demokrate završile iznošenje dokaza

93
Demokrate završile iznošenje dokaza

Članovi Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca na suđenju za opoziv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa okončali su svoje dvodnevno iznošenje dokaza, a danas će advokati bivšeg predsjednika početi iznositi argumente odbrane.

Kako javlja Glas Amerike, izvođenje dokaza završeno je tvrdnjom da su izgrednici koji su upali u Kongres 6. januara vjerovali da slijede “predsjednikova naređenja” da bi zaustavili formalno proglašenje pobjede demokrate Joea Bidena.

Demokrate tvrde da je upad u Capitol bio smrtonosna kulminacija Trumpovog širenja lažne i nasilne retorike, koja će nastaviti nanositi štetu američkoj politici ukoliko ostane nekažnjena.

Trećeg dana suđenja tužioci su iznosili i svoje lične priče o strahu i nasilju s kojim su se suočili tog dana, a kao dokaz su prikazali i javna, eksplicitna uputstva koja je Trump davao svojim pristalicama – kako u sedmicama prije napada 6. januara tako i u govoru koji je održao na taj dan, nakon čega su se demonstranti uputili ka Capitolu.

Na videosnimcima prikazanim u četvrtak, od kojih su neke sami izgrednici objavili na društvenim mrežama, oni su govorili o tome kako “sve to rade za Trumpa”.

Predsjednik Biden je u Bijeloj kući izjavio da vjeruje da su se neka mišljenja možda promijenila nakon što su senatori vidjeli “zastrašujući snimak sigurnosnih kamera, prikazan u srijedu, na kojem se vidi upad u Capitol”.

Suđenje bi moglo biti okončano do kraja vikenda.