Ruski lider opozicije Aleksej Navaljni pritvoren na 30 dana

51
Aleksej Navaljni pritvoren na 30 dana

Putinov kritičar vratio se u Rusiju nakon liječenja nakon što je otrovan, kako su njemački naučnici rekli, hemijskim oružjem ruske proizvodnje.

Otrovani ruski opozicioni lider Aleksej Navalni provest će 30 dana u pritvoru nakon sudskog saslušanja u moskovskoj policijskoj stanici u ponedjeljak, rekao je njegov glasnogovornik.

Odluka je donesena manje od 24 sata nakon što je istaknuti kritičar predsjednika Vladimira Putina zadržan po povratku iz Njemačke, gdje je liječen od trovanja, kako su rekli naučnici, Novichok-om, hemijskim oružjem ruske proizvodnje.

Optužio je rusku državu da ga je pokušala ubiti, što ona negira. Navalny je pritvoren zbog navodnih kršenja uvjetne zatvorske kazne – kaže da je optužba lažna. Suđenje mu je trebalo ići Jan. 29 i suočava se s mogućom zatvorskom kaznom u trajanju od tri i po godine.

Glasnogovornica Navaljnija Kira Yarmysh izjavila je na Twitteru u ponedjeljak ujutro da je suđenje iznenada “pobjeglo” u policijsku stanicu u kojoj se nalazio, u predgrađu Moskve.

Iako je pretpostavljeno pretpretresno ročište za razmatranje pritvora Navalnyja, a ne potpuno suđenje, brzo i neočekivano razvijanje događaja izazvalo je strah među njegovim pristalicama.

Yarmysh je taj proces nazvao “ismijavanjem pravde”. Tweetala je video kako zbunjeni Navalny reagira na saslušanje.

“Ne razumijem šta se događa. Izveden sam pred kamere prije minutu, dok sam se sastajao sa svojim advokatima. Tada sam doveden ovdje na ovo saslušanje”, rekao je.

Ivan Ždanov, šef Navaljinove predizborne organizacije, rekao je na Twitteru da su tužitelji u ponedjeljak podnijeli zahtjev za Navaljnog da ostane u zatvoru 30 dana, a zatim za uslovnu kaznu zatvora kojom će biti izrečena puna kazna. To bi aktivistu zadržalo u zatvoru do 2024. godine.

Yarmysh je u ponedjeljak popodne u tvitu potvrdio da će Navalny u stvari biti u pritvoru 30 dana do februara. 15, rekavši da nije jasno gdje će političar biti zadržan sljedećih mjesec dana.

Ubrzo nakon toga, Yarmysh je podijelio videozapis s porukom Navalnyja iz policijske stanice, u kojem je pozvao ljude da izađu na ulice i rekao “ne bojte se”.