Poruka zarobljenih kineskih rudara budi nade za spas

62
Poruka zarobljenih kineskih rudara

Spasioci kažu da je 12 rudara zarobljenih pod zemljom nakon eksplozije u kineskom rudniku zlata prije nedelju dana još uvijek živo.

Državni mediji izvještavaju da su radnici sedam dana nakon nesreće uspjeli poslati poruku spasiocima u kojima kažu “ne prestajte pokušavati doći do nas”.

Sudbina još 10 rudara nestalih nakon eksplozije ostaje nejasna. Rudarske nesreće u Kini nisu rijetkost i česte su zbog loše primijenjenih sigurnosnih propisa.

Njih 22 zarobljeni su u rudniku Hushan u blizini Yantai-a u provinciji Shandong na istoku Kine 10. januara nakon što je eksplozija oštetila izlaz i komunikacijski sistem rudnika, koji je još uvijek bio u izgradnji.

Poruka zatrpanih rudara

Prema državnim medijima, spasioci su uskim oknom uspjeli uspostaviti kontakt s nekim rudarima.

Osjećali su kako vuku konope koje su spustili u rudnik, a kasnije su u rupu poslali hranu, lijekove, papir i olovke.

Prema bilješci koju su izvukli iz okna, 12 ljudi je živo u srednjem dijelu rudnika, dok status ostalih 10 nije jasan.

Dvanaest rudara navodno je zatražilo još lijekova, uključujući sredstva za uklanjanje bolova i protuupalne lijekove, kao i medicinsku traku za povrijeđene.

Takođe su rekli da postoji visok nivo podzemne vode.

Spasilačke ekipe pokušavaju doći do zatrpanih u rudniku

Kineski mediji izvještavaju da se buši i nekoliko drugih spasilačkih okna u nadi da će radnici – za koje se smatra da su udaljeni oko 600 m (2.000 stopa) od ulaza – biti evakuirani.

U početku je trebalo više od jednog dana da se prijavi nesreća, što znači da su spasilački timovi izgubili dragocjeno vrijeme da pokušaju doći do rudara.

I lokalni sekretar Komunističke partije i gradonačelnik smijenjeni su zbog ovog kašnjenja od 30 sati.

Rudarske nesreće u Kini često su povezane sa loše primijenjenim sigurnosnim propisima. U decembru prošle godine 23 rudara umrla su nakon curenja ugljen-monoksida u rudniku uglja.

U septembru je 16 radnika ubijeno u drugom rudniku na periferiji Chongqinga kada se zapalio transporter, proizvodeći visok nivo ugljen-monoksida.

U decembru 2019. u eksploziji u rudniku uglja u provinciji Guizhou na jugozapadu Kine usmrćeno je najmanje 14 ljudi.

BIHVIJESTI.COM