Njemački poljoprivrednici voze svoje traktore pored Brandenburških vrata

67
Njemački poljoprivrednici voze svoje traktore pored Brandenburških vrata

Njemačka grupa poljoprivrednika organizirala je vožnju traktorom kroz centralni Berlin, protestujući zbog prijetećeg odobravanja novih propisa, za koje predviđaju da će ih koštati mnogih sredstava za život u ime zaštite okoliša.

Deseci poljoprivrednih vozila provozali su se ulicama njemačke prijestonice u petak, prolazeći pored Alexanderplatza, Brandenburških vrata i stuba pobjede. Traktori su nosili parole poput „Poljoprivreda treba budućnost“, „Kad pravo postane pogrešno, otpor postaje dužnost“ i „Schulze nas se rješava“.

Posljednje se odnosi na saveznu ministricu okoliša Svenju Schulze, službenicu koja stoji iza predloženog Zakona o zaštiti insekata, koji bi njemački parlament trebao usvojiti sljedeće sedmice. Farmeri kažu da je to previše restriktivno i da će nekima od njih de facto zabraniti upotrebu insekticida, prisiljavajući ih da prestanu poslovati.

Demonstranti vjeruju da je prijedlog zakona motiviran ideologijom, a ne naukom. “Promoviramo biološku raznolikost, ali ne i neodrživa ministarstva”, kaže web stranica Land Creates Connection, grupe farmera koja stoji iza protesta. Aktivisti su zakazali nekoliko događaja u danima koji su prethodili glasanju u parlamentu.

Na putu kroz Berlin, njemačka traktorska karavana susrela je još jednu demonstraciju – skupinu aktivista Antife koja je tražila veću podršku studentima tokom pandemije Covid-19. Prosvjednici pješaci morali su pričekati neko vrijeme da propuste traktore.

Prije dvije sedmice, u Berlinu je održan još jedan prosvjed poljoprivrednika, u kojem je sudjelovao i konvoj traktora od 400 ljudi, i tradicionalniji skup od oko 15 000 ljudi, koji je tražio razumnije propise za njemački poljoprivredni sektor.