Kreće pokušaj opoziva Trumpa: Pence odbio proglasiti Trumpa nesposobnim

0
34
AMERIČKI predsjednik Donald Trump

DONJI dom američkog parlamenta, Zastupnički dom, izglasao je rezoluciju kojom poziva potpredsjednika Mikea Pencea da započne proces uklanjanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa koji se oslanja na 25. amandman Ustava.  

Potpredsjednik Pence već je prije toga u pismu čelnici Zastupničkog doma Nancy Pelosi naveo da ne prihvaća tu inicijativu te da to neće napraviti.

Oslanjanje na 25. amandman podrazumijeva da bi Pence i većina Trumpove administracije morali proglasiti Trumpa nesposobnim za obavljanje dužnosti. Pence je ranije u utorak odbio takav potez.

Danas glasanje o pokretanju opoziva

Očekuje se da će Zastupnički dom danas glasati o Trumpovom opozivu s dužnosti pod optužbom da je inicirao pobunu protiv američke vlasti.  

Uz za sada četvero republikanaca koji su otvoreno najavili da će poduprijeti opoziv predsjednika Trumpa zbog poticanja na nasilan prekid rada američkog Kongresa, demokrati u Zastupničkom domu spremni su za povijesno glasanje o uklanjanju predsjednika iz njegovog ureda.

Osam dana uoči isteka Trumpovog mandata Zastupnički dom će glasati o rezoluciji o opozivu kojom se republikanski predsjednik optužuje za poticanje pobune u govoru svojim pristašama prije nego što su oni nasilno upali u američki Kapitol, sjedište parlamenta, što je za rezultat imalo i petero poginulih.   
 
To će glasanje pokrenuti suđenje u Senatu, još uvijek pod kontrolom republikanske većine, iako još nije jasno ima li uopće dovoljno vremena ili političkog apetita za izbacivanje Trumpa iz ureda. 

Demokrati prelaze na glasanje o opozivu nakon što su prethodno u utorak, uz 223 glasa za i 205 glasova protiv, formalno izglasali rezoluciju kojom se potpredsjednik Pence poziva da se pozove na 25. amandman i pokrene Trumpovu smjenu.

Pence odbio ukloniti Trumpa s dužnosti na temelju 25. amandmana

Mike Pence naveo je u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.  

“Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom”, napisao je Pence.

Po navodima njemačke agencije dpa, Pence je u pismu napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa nazvao “političkim igrama”.

“Prema našem Ustavu 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije”, naveo je Pence. “Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljalo bi strašan presedan”, dodao je. 

Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije “koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku”.

“Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država”, naveo je.

Republikanci okreću leđa Trumpu

Još troje republikanaca, uključujući i člana vodstva u Kongresu, najavilo je da će poduprijeti Trumpov opoziv.

Liz Cheney, broj 3 među republikancima u Zastupničkom domu, kazala je da se “nikada nije dogodila veća izdaja predsjednika Sjedinjenih Država njegove dužnosti i njegove zakletve Ustavu”, u trenutku dok donji dom parlamenta, u kojem dominiraju demokrati, pokušava otvoriti put uklanjanju Trumpa s dužnosti predsjednika.

Trump je “sazvao ovu rulju, okupio ovu rulju i potpalio vatru napada” na Kapitol prošle srijede, kazala je Chaney, kći bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneyja, dodavši: “Ja ću glasati za opoziv predsjednika.”

Još dva republikanca u Zastupničkom domu, John Katko i Adam Kinzinger, kazali su da će glasati za povijesni drugi po redu opoziv republikanskog predsjednika, koji bi trebao napustiti ured za samo osam dana.

Trump: Pazite što želite

Trump je jučer posjetio grad Alamo u Teksasu, mjesto gdje se nalazi 724. kilometar zida. Komentirao je pokušaj opoziva.

“Slobodan govor na udaru je kao nikad prije. Dvadeset i peti amandman za mene nije nikakav rizik, ali će se vratiti i proganjati Joea Bidena i njegovu administraciju”, rekao je Trump.

“Znate kako se kaže, pazi što želiš”, dodao je.

Najviši vojni dužnosnici osudili napad na Kongres

Združeni stožer američkih oružanih snaga, vojni čelnici različitih rodova vojske, uputili su u utorak rijetku zajedničku poruku američkim vojnicima u kojoj navode da su nasilni neredi prošloga tjedna bili napad na američki ustavni proces te da su bili protuzakoniti.

“Nasilni neredi u Washingtonu 6. januara 2021. bili su izravan napad na američki Kongres, zgradu Kapitola i naš ustavni proces”, navelo je sedam generala i jedan admiral u poruci trupama, dodavši da vojska ostaje privržena zaštiti i obrani Ustava zemlje. 

“Prava slobode govora i okupljanja ne daju nikome za pravo da pribjegava nasilju i pobuni”, navodi se u poruci, čiji sadržaj prenosi Reuters. 

Najviši vojni dužnosnici naveli su da će izabrani predsjednik Joe Biden 20. januara biti inauguriran te da će postati vrhovni vojni zapovjednik.

“Bilo koji akt kojim se ometa ustavni proces ne samo da je protiv naše tradicije, naših vrijednosti i prisege, nego je i protiv zakona”, navodi se u poruci.