Korona među migrantima u USK: Zaraženih ima u kampu Miral

33
miral centar

U Unsko-sanskom kantonu se svakodnevno obavljaju testiranja na koronavirus među migrantima smještenim u kampovima i prihvatnim centrima gdje je situacija pod kontrolom, osim u kampu Miral gdje ima potvrđenih zaraza.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodan Ujić, pojasnio je da se testiranja vrše u kampovima i prihvatnim centrima te da taj proces obavljaju zdravstveni radnici Doma zdravlja USK te ljekari iz Danskog vijeća za izbjeglice (DCR).

“Vrši se svakodnevno testiranje, a kada se obavlja prijem onda uz to obavezno ide i trijaža i pregled svakog korisnika. Međutim, problem nastaje kada oni pokušavaju napustiti BiH, pa izlaze iz kampova i privremenih prihvatnih centara preskačući ograde, bježeći, tako da onda postoji rizik da šire zarazu jer se znaju nekoliko dana zadržati vani i u drugim objektima i ako ne uspiju, vraćaju se, ali postoji bojazan da mogu širiti zarazu”, kazao je Ujić.

Dalje je istakao da je primjetno kako je epidemiološka situacija u BiH pogoršana, ali da je na svu sreću ona pod kontrolom među migrantima.

“U kampu Lipa nemamo nijednog zaraženog koronavirusom, ali je situacija nešto gora u Miralu gdje postoji određen broj zaraženih. Ne mogu precizno odrediti o kojem broju je riječ jer se svakodnevno on mijenja, ali u posljednjih sedmicu je bilo više od 100 potvrđenih slučajeva”, dodao je.

Pojasnio je da su zaraženi migranti u potpunosti izolovani u dvije prostorije u jednom šatoru kako se zaraza ne bi dalje širila.

“Međutim, ne pridržavaju se uputa i mnogo su nedisciplinovani iako smo stavili ogradu. Mislim da je razlog tome činjenica da niko od njih nema težu kliničku sliku, simptomi su lakši ili ih uopće nemaju. S druge strane, postavlja se i pitanje koliko su pouzdani brzi antigenski testovi koji se koriste. Ipak je najveći problem njihovo kretanje zato smo zadnja dva dana imali akciju u saradnji s policijom u kojoj smo ih sve sklonili s ulica i napuštenih objekata”, naveo je Ujić.

U kampu Miral je smješteno oko 720 migranata, dok se on u Lipi stalno mijenja, ali taj broj se također kreće između 700 i 800 korisnika.

“Osim tih kampova, tu je i prihvatni centar Sedra u kojem se nalaze porodice sa maloljetnom djecom, maloljetnici bez pratnje i žene. I tu se također vrše testiranja na koronu i situacija je također pod kontrolom kao što je to slučaj i sa Lipom”, poručio je Ujić.