Ko smije, a ko ne primati vakcine protiv Covida, šta sadrže i koje su nuspojave?

106
Šta sadrže vakcine protiv Covida

Iako bi u Bosnu i Hercegovinu uskoro trebale stići prve doze vakcina, malo je stanovništva upoznato s tim šta su vakcine protiv COVID-19 pandemije. Prema posljednjim pokazateljima, visok je postotak stanovništva u regiji koji odbija vakcinaciju, otprilike više od 40 odsto. Razlozi su neinformisanost, neznanje, antivakserski lobi koji godinama provodi jake kampanje, vjerovanje u teorije zavjere, mišljenje da korona virus ne postoji i slična mišljenja, potpuno neutemeljena na nauci i dokazima.

Mnogo je, također, pitanja a premalo odgovora koje građani traže. Ali, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti donosi vam apsolutno sve što želite, hoćete i možete saznati o vakcinaciji i imunizaciji protiv Covida-19.

Izdvajamo tek dio karakteristika i moguće nuspojave nakon vakcinacije vakcinama Pfizer-BioNTech i Moderna za prevenciju koronavirusne bolesti COVID-19.

Sljedeće starosne grupe mogu primati vakcine:

· Pfizer-BioNTech: starost ≥16 godina

· Moderna: starost ≥18 godina

Djeca i adolescenti izvan ovih odobrenih dobnih skupina trenutno ne bi smjeli primati COVID-19.

Serija vakcina protiv mRNA COVID-19 sastoji se od dvije doze primijenjene intramuskularno:

· Pfizer-BioNTech -u razmaku od 3 sedmice (21 dan)

· Moderna – u razmaku od 1 mjeseca (28 dana)

Osobe ne bi trebale dobiti drugu dozu ranije od preporučene (3 sedmice [Pfizer-BioNTech] ili 1 mjesec [Moderna]).

Ove mRNA COVID-19 vakcine nisu međusobno zamjenjive niti sa drugim COVID-19 vakcinama.  Sigurnost i djelotvornost serije mješovitih proizvoda nisu procijenjene.  Obje doze serije treba popuniti istim proizvodom.

Pojačivačke doze

Potreba i vremenski period za dokapiranje doza za mRNA COVID-19 vakcine nisu utvrđeni.  Trenutno se ne preporučuju dodatne doze nakon primarne serije sa dvije doze.

Vakcinacija osoba sa SARS-CoV-2 infekcijom ili izloženošću

Osobe s trenutnom ili  prethodnom  prošlošću infekcije SARS-CoV-2

Podaci iz kliničkih ispitivanja pokazuju da su vakcine protiv mRNA COVID-19 sigurne kod osoba s dokazima o prethodnoj infekciji SARS-CoV-2.  Vakcinacija treba biti ponuđena osobama bez obzira na istoriju prethodnih simptomatskih ili asimptomatskih infekcija. Ne preporučuju se virusna ispitivanja za procjenu akutne infekcije ili serološka ispitivanja za procjenu prethodne infekcije samo u svrhu donošenja odluka o cjepivu.

Vakcinacija osoba s poznatom trenutnom infekcijom SARS-CoV-2 treba odgoditi sve dok se osoba ne oporavi od akutne bolesti (ako je osoba imala simptome) i  ne ispune  kriterije  da prekinu izolaciju.

Vakciniranje osoba sa poznatim izlaganjem SARS-CoV-2 ili tokom izbijanja COVID-19

Vakcine se trenutno ne preporučuju za upravljanje epidemijama niti za profilaksu nakon izlaganja, a to je vakcinacija radi sprečavanja razvoja infekcije SARS-CoV-2 kod osobe sa specifičnom poznatom izloženošću.  Budući da je srednje  razdoblje inkubacije  SARS-CoV-2 četiri do pet dana, malo je vjerojatno da bi prva doza COVID-19 cjepiva pružila adekvatan imunološki odgovor u inkubacijskom razdoblju.

Vakcinacija osoba sa osnovnim zdravstvenim stanjem

Vakcine protiv mRNA COVID-19 mogu se davati osobama sa osnovnim zdravstvenim stanjem koje nemaju kontraindikacije za vakcinaciju

Imunokompromitirane osobe

Osobe sa HIV infekcijom ili drugim imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove ili terapije  mogu biti u povećanom riziku od ozbiljnog COVID-19. Trenutno nisu dostupni podaci za utvrđivanje sigurnosti i djelotvornosti cjepiva u ovim skupinama. Trenutno se ne preporučuje ponovna vakcinacija nakon što se imunološka sposobnost ponovo uspostavi kod osoba koje su primile mRNA COVID-19 vakcine tokom hemoterapije ili liječenja drugim imunosupresivnim lijekovima.

Osobe sa autoimunim stanjima

Osobe sa autoimunim stanjima koje nemaju kontraindikacije za vakcinaciju mogu dobiti vakcinu protiv mRNA COVID-19.

Vakcinacija trudnica ili dojilja

Trudnice: Podaci  promatranja pokazuju da dok je apsolutni rizik nizak, trudnice s COVID-19 imaju povećan rizik od teških bolesti, uključujući bolesti koje rezultiraju prijemom na intenzivnu njegu, mehaničkom ventilacijom ili smrću.  Uz to, mogu imati povećan rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće, poput prijevremenog porođaja. Trenutno je malo podataka o sigurnosti COVID-19 cjepiva, uključujući mRNA vakcine, kod trudnica. MRNA u vakcini se brzo razgrađuje normalnim staničnim procesima i ne ulazi u jezgru ćelije.  Međutim, potencijalni rizici mRNA cjepiva za trudnicu i fetus nisu poznati jer ta cjepiva nisu proučavana kod trudnica. Ako su trudnice dio grupe kojoj se preporučuje primanje COVID-19 cjepiva (npr. zdravstveno osoblje), mogu odabrati vakcinaciju.

Dojilje: Nema podataka o sigurnosti cjepiva COVID-19 kod osoba u laktaciji niti o efektima mRNA cjepiva COVID-19 na dojeno dijete ili na proizvodnju / izlučivanje mlijeka.  Smatra se da mRNA vakcine ne predstavljaju rizik za dojenče. Osoba u laktaciji koja je dio grupe koja se preporučuje za primanje COVID-19 cjepiva (npr. Zdravstveno osoblje) može odabrati da se cijepe.

Efikasnost vakcine

Preliminarni podaci sugerišu visoku efikasnost vakcine u prevenciji COVID-19 nakon prijema dvije doze mRNA cjepiva COVID-19- Pfizer-BioNTech: 95,0 posto, Moderna: 94,1 posto.

Detaljnu trijažu za vakcinaciju, sastojke cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna mRNA COVID-19 te potencijalne karakteristike nuspojave nakon vakcinacije donosimo u tabelama A, B i C.