BiH je država u kojoj ni izbori ne znače novu vlast: Krize od Dejtona do korone

0
31
Kriza u BiH

Od Daytona do danas, izraz kriza je vjerojatno najčešće korišten izraz u bosanskom društvu. U poslijeratnom prijelaznom razdoblju gospodarske, političke, zdravstvene, imigracijske i razne krize blijede, a građani su navikli na sve vrste bijede i depresije poput hibernacije.

Ako se osvrnemo samo na silne krize u posljednje dvije ili tri godine, bit će dovoljno za presjek stvarne slike. Na ekonomsku krizu koja je gotovo konstantna javnost je navikla pa današnje prognoze teških privrednih posljedica nisu najveća briga.

Primat su odavno preuzeli politički lomovi koji su povezani od najnižih do državnog nivoa. Tako pored nekadašnjeg “grada slučaja”, što je bila metafora za Mostar, danas imamo sve više takvih situacija. Političke bitke koje su kroz stvorene krize građanima doslovno otimale mjesece rada, razvoja i ugrozile zdravlje intenzivno traju u Kantonu Sarajevo. U dvije godine formirana je treća kantonalna vlast.

Pored Sarajeva, novi politički slučaj postaje i Tuzlanski kanton, gdje dva politička bloka lome koplja pokušavajući zadržati vlast, odnosno domoći se vlasti. A sve nauštrb građana.

Javnost je zaboravila da Hercegovačko-neretvanski kanton još nikada nije ni dobio vlast shodno rezultatima izbora 2018. godine. I o tome se gotovo i ne priča. Nema protesta, nema peticija ni alarma da je demokratija možda ugrožena.

Identična situacija je u cijelom entitetu Federacija BiH. Vlast koja je imenovana 2015. i dalje je vlast i vrlo je izvjesno da veći entitet neće ni implementirati rezultate izbora 2018. Zbog čega? Zbog politike i političke krize.

Pandemija korone je možda i najslikovitije prikazala i ogolila sami pojam krize. Zdravstvo i ekonomija doživjeli su najveći udar, na površinu su isplivale afere lova u mutnom te kriza dobija puni sjaj.

Država BiH još nije nabavila nijednu vakcinu, a da apsurd bude veći, tek na početku 2021. državna vlast je odlučila, odnosno pokrenula pitanje u cilju pokušaja da direktno nabavi vakcinu od određenog proizvođača.

Kriza pravosuđa, ekološka pitanja, zagađen zrak i drugi usputni problemi su posebna konstanta.

A evropski put BiH najbolje će opisati sintagma “korak naprijed, nazad dva, tri…”

I za kraj migranti – gorući problem. Sintagma migrantska kriza se uvriježila već godinama u bh. društvu. Samo je pitanje ko upravlja tom krizom, ako uopšte upravlja i da li se ta kriza samo podgrijava. Stvarno stanje znaju Krajišnici, a politika, ona će to objasniti dobro poznatom floskulom – to je globalna kriza.