Zbog Novaka Đokovića umalo otkazan Australian Open

0
37
Krivca Britanci vide u Novaku Đokoviću

BRITANSKI Times piše da australsku vladu nije bilo lako nagovoriti na organizaciju Australian Opena koji se igra od 8. do 21. februara.

Krivca Britanci vide u Novaku Đokoviću, odnosno njegovom Adria Touru na kojem su zabilježeni slučajevi koronavirusa u junu 2020. godine.

Tijekom Adria Toura tenisači su viđeni kako se provode u izlascima i ponašaju se kao da pandemija ne postoji. Australcima je zasmetala Đokovićeva nonšalancija i dugo su razmišljali trebaju li uopće dozvoliti ovaj Grand Slam.

Naime, u Melbourne će pristići oko 1300 ljudi sljedećeg vikenda, a tenisačice i tenisači odmah će započeti s dvotjednom karantenom.

Postavljena su i pravila – tko napusti karantenu bez dozvole bit će kažnjen s 19 tisuća dolara, a prijetit će mu i kaznena prijava. Moguće su i diskvalifikacije, uhićenja pa čak i deportacija zbog kojih bi nekome ulazak u Australiju sljedećih godina bio upitan.

Đoković: Slažem se da su stvari mogle biti drukčije u noćnom klubu

Podsjetimo, tribine su na Adria Touru bile otvorene za navijače. Maske su bile preporučene, ali ne i obavezne. Igrači su se grlili, pozdravljali se s high-five te čak zajedno plesali limbo u jednom beogradskom noćnom klubu.

“Slažem se da su stvari mogle biti drukčije u noćnom klubu. To su organizirali sponzori, oni su pozvali igrače. Osjećali smo se ugodno. Imali smo uspješan event. Svi su bili zaista sretni i radosni”, kasnije je objašnjavao srpski tenisač.

Đoković kaže da je Adria Tour, osmišljen s idejom pomaganja niže rangiranim igračima iz bivše Jugoslavije tijekom stanke, organiziran u suradnji s nacionalnim vladama i teniskim savezima. U to vrijeme, broj zaraženih koronavirusom u Srbiji i Hrvatskoj bio je nizak.

“Učinili smo sve što se od nas tražilo i slijedili smo pravila od prvog dana”, rekao je Đoković, dodavši kako je brzo shvatio da je pogled izvana bio drukčiji.

“Kad netko iz Australije ili Amerike pogleda što se događa u Srbiji, mogao bi se zapitati jesmo li normalni i zašto to radimo. Zato stvarno razumijem njihove stavove”, rekao je.