Što biste trebali znati o mutiranom obliku korone …

143
Koronavirus mutirani soj

Prije nekoliko dana na naslovnici su se pojavile vijesti o mutiranom obliku korone. Saznajte je li vrijeme za paniku, koliko je mutirana korona opasna, je li zarazna i može li nas cjepivo zaštititi…

U Velikoj Britaniji je otkriven novi oblik koronavirusa. Znanstvenici vjeruju da je do sada pronašao put do najmanje pet glavnih zemalja. Jedino što je sigurno kod mutacije ovog koronskog virusa je da se širi brže od prethodnih verzija.

U Europi, do danas mutirani oblik korone stigao je u Dansku, Italiju i Norvešku. Pronađen je i u Australiji, a sumnja se da je pronađen i u Sjedinjenim Državama.

Britancima je do sada zabranjen ulazak cak u 40 zemalja.

I u Africi je otkriven novi soj koronavirusa

Kad su sve zemlje okrenule pogled prema Britancima, izviještava se i o novim mutacijama korone u Africi. Nova varijanta koronavirusa je neovisna od one pronađene u Velikoj Britaniji. Znanstvenici tvrde da su ove dvije promjene vrlo slične, ali brinu se što se pojavljuju potpuno neovisno.

Šta znači VUI 202012/01?

Skraćenica mutirane varijante korone doslovno znači: varijanta koja se proučava. Broj povezan s ovom kraticom označava 2020. (decembar). 01 nakon kose crte ukazuje da je ovo prva varijanta virusa.

Evo šta ovom virusu kaže WHO

… Vijest zvuči užasno, nema mjesta panici. Prije svega, ovo nije prva mutacija otkad se pojavio Kovid 19. Prema podacima američkog Ministarstva zdravstva, od početka pandemije otkriveno je 4.000 različitih mutacija koje uzrokuju istu bolest.

Znanstvenici kažu da je ono što nas doista brine zbog ovih mutacija njihova potencijalna sposobnost da zavaraju naša antitijela. To će učiniti uzaludnim napore za pronalaženje cjepiva.

“Varijante pronađene u Velikoj Britaniji šire se brže od prethodnih verzija. Robert Amler, dekan Medicinskog fakulteta u New Yorku, rekao je:” Kad je osoba zaražena ‘normalnom’ koronom, prosječna zaražena osoba iznosi 1,1, a osoba sa mutiranim lancem zaraziće 1,5 osobu

Zbog čega je toliko zarazna, znanstvenici još uvijek pokušavaju pronaći odgovor. Trenutno je najvažnije da neće uzrokovati teže simptome od dosad zabilježenih simptoma.

Može li cjepivo odoljeti mutiranom obliku korone?

Za sada su znanstvenici optimistični. Kao što su rekli u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nema podataka koji pokazuju da bilo kakve mutacije, neće razviti rezistenciju na prethodno odobrene terapije i cjepiva.

Ovaj je virus manje podložan mutacijama od sezonske gripe. Virusi gripe vrlo se brzo mijenjaju, zbog čega se moramo često cijepiti. Amler je rekao da su promjene u virusu korone puno sporije, a promjene nisu tako drastične.”

Može li test otkriti mutirani soj koronavirusa?

Odgovor je isti kao i cjepivo: Da, jest. Do sada se mogu primijeniti svi testovi korišteni za otkrivanje Kovida 19. S tim u vezi, PCR je i dalje najpouzdaniji test.

Koliko bismo trebali obratiti pažnju na mutaciju koronavirusa?

Ne previše. Dvije najvažnije stvari ostaju iste: cjepivo je i dalje učinkovito i simptomi nisu gori.

Ne znamo što će se dogoditi u budućnosti, ali u ovom trenutku nema mjesta panici“, rekao je Amler.

Bez obzira je li virus mutirao ili ne, i dalje je vrlo zarazan i može da ubije. Amler je rekao da je zato važno nositi masku i paziti na socijalno distanciranje tijekom praznika.