Studije pokazuju da je CoVid-19 povezan s rizikom od mentalnih bolesti i poremećaja mozga

172
CoVid-19 povezan s rizikom od mentalnih bolesti

Istraživači su otkrili da 1 od 8 osoba kojima je dijagnosticiran Covid-19 nastavlja da razvija neurološku ili psihijatrijsku bolest u roku od 6 mjeseci od njihove dijagnoze.

Studija provedena na Univerzitetu u Oxfordu pokazala je da se ta brojka popela na 1 od 3 osobe koje su prethodno imale neurološka ili psihijatrijska oštećenja. Takve posljedice Covid-19 uključuju moždani udar, depresiju, anksioznost i PTSP. Broj je obuhvaćao 1 od 9 osoba koje nisu bile hospitalizirane, što pokazuje da potencijalna šteta može biti velika, čak i ako se smatralo da je početna bolest blaga.

Istraživanje je obuhvatilo 236.379 pacijenata u Sjedinjenim Državama koji su zaraženi sa Covid-19, što uključuje i pacijente koji jesu i nisu hospitalizirani. Prethodna istraživanja sugerirala su da bi broj onih koji pate od poremećaja mozga mogao biti i 1 od 5.

Dr. Max Taquet, koji je bio glavni autor studije, rekao je:

“Za dijagnoze poput moždanog udara ili intrakranijalnog krvarenja rizik se dramatično smanjuje u roku od šest mjeseci … ali za nekoliko neuroloških i psihijatrijskih dijagnoza nemamo odgovor kada će prestati.”

Upitan koliko dugo misli da ove nuspojave mogu postojati nakon infekcije, dr. Taquet je rekao:

“Mislim da još nemamo odgovor na to pitanje.”

Studija, koja tek treba biti recenzirana, ne dokazuje definitivno da Covid-19 stoji iza ovih neuroloških problema, ali druga nova istraživanja ukazuju da Covid-19 može imati značajan učinak na mozak.

Akademski časopis ‘Brain’ prošle godine izjavio je da je višestrukim pacijentima s Covid-19 dijagnosticirano stanje zvano akutni diseminirani encefalomijelitis, smrtonosna upala mozga i da su nervni problemi, Guillain-Barre-ov sindrom, moždani udari i psihoza također viđeni kod pacijenata. Također se pojavljuje vrlo velika količina dokaza u vezi s takozvanim „dugim Covidom“ u kojem pacijenti osjećaju moždanu maglu i umor, zbog čega mjesecima nakon početne infekcije nisu u stanju da se koncentrišu ili fizički naprežu.

Doktor Tim Nicholson, psihijatar iz bolnice King’s College, rekao je da će nalazi pomoći u usmjeravanju budućih istraživanja i nadzora nad onima koji su zaraženi saCovidom-19. On je rekao:

“Mislim da ovo posebno podiže nekoliko poremećaja na listi interesa, posebno demenciju i psihoze … i gura nekoliko malo dalje na listi potencijalnih važnosti, uključujući Guillain-Barréov sindrom.”

Trenutno je zabilježeno preko 100 miliona službenih infekcija Covidom-19 širom svijeta i preko 2 miliona smrtnih slučajeva od ove bolesti. Smatra se da je stvarni broj zaraženih znatno veći jer masovno testiranje nije postojalo na većini mjesta tokom prvog vala virusa u proljeće 2020. godine.

izvor: bihvijesti.com