Spektakularna slika munje sa pipcima kao meduza na nebu iznad Teksasa

0
48
Spektakularna munja

Na nebu Teksasa snimljena je očaravajuća slika na kojoj se vidi kako ‘crvena električna meduza’ puca pipcima po nebu. Slika koja se dijelila na socijalnim mrežama natjerala je ljude da razgovaraju o tome što je zapravo uzrokovalo nevjerojatan fenomen. Mnogi su čak sugerirali da to izgleda kao nešto ravno iz hit TV emisije ‘Stranger Things’.

Ti su električni događaji u stvari poznati kao ‘spriteti’, a radi se o ultrabrzim naletima struje koji se događaju oko 35 do 50 milja iznad tla. Ovi događaji nisu uobičajeni i traju samo djelić sekunde, ali zasigurno nisu nešto što biste ikada zaboravili.

Ti se spritovi javljaju kad se na velikoj nadmorskoj visini dogodi oluja s grmljavinom, a za razliku od uobičajenih munja kada električna energija može doći do tla i rasipati se, umjesto toga, električna energija plami između oblaka što uzrokuje efekt ‘meduze’. Neke se mogu vidjeti i do 300 kilometara.

Stephen Hummel iz zvjezdarnice McDonald snimio je sliku iznad Teksasa. Za Business Insider rekao je:

“Spriteovi se oku obično čine kao vrlo kratke, mutne, sive strukture. Morate ih potražiti da biste ih uočili, a često nisam siguran da sam ih zapravo vidio dok ne provjerim snimke s kamere kako bih ih potvrdio. Sveukupno imam vjerojatno snimke i fotografije koje traju blizu 70 sati i uhvatio sam oko 70 spriteova. “

Nevjerojatno je da su spriteovi snimljeni kamerom tek 1989. Od tada su ih snimali na svim kontinentima, osim na Antarktiku, a NASA-ini astronauti koji su radili na svemirskim postajama u više su ih navrata vidjeli.

Naziv ‘sprite’ uveo je profesor fizike sa Sveučilišta Alaska, Davis Sentman, koji je to ime predložio zbog povezanosti s bajkama i mistikom. Spriteovi u europskom narodnom tumačenju bila su mala vilinska bića, koja su bila dijelom fizička, a dijelom natprirodna. Sprite je, dakle, prikladan opis događaja koji zasigurno dočarava mistične slike i strahopoštovanje