Sićušni pigmejski oposumi otkriveni na otoku Kangaroo nakon straha da ih je požar izbrisao

0
39
Najmanji oposumi na svijetu

Početkom godine razarajući šumski požari uništili su australsko selo zahvativši gotovo polovicu zemlje. Bili su to najgori požari koje je zemlja vidjela u najmanje zadnjih 100 godina, a smatra se da su ubili ili raselili čak 3 milijarde životinja. Iako su u to vrijeme bile glavne vijesti, njihov je utjecaj globalna pandemija uglavnom uklonila sa strane.

Nažalost, broj divljih životinja u Australiji sada se znatno smanjio jer su mnoge ne samo što ih je požar ubio, već su im prirodna staništa potpuno uništena. S smanjenom opskrbom hrane i slomljenim eko-sustavom, budućnost trenutno izgleda mračno.

Prirodni rezervat “Otok kopna za divlje životinje” bilo je jedno mjesto među mnogima koje je pogođeno požarima. Otkako su se dogodili požari, jedna od njihovih najomiljenijih rezidencijalnih vrsta, pigmejski opsum, uopće nije viđena i bojalo se da su uništeni. Bilo je to donedavno kada je ponovno pronađeno nekoliko malenih malih stvorenja.

Životinje teže samo oko 7 grama i dugačke su oko 10 cm. Smatraju ih najmanjim oposumom na svijetu. Nepotrebno je reći da su ih konzervatori oduševili kad su ih pronašli.

Pat Hodgens, koji radi s rezervatom, rekao je o ovom pronalasku: “Stvarno je bilo samo 113 formalnih zapisa o vrsti [ikad na otoku Kenguru]. Dakle, sigurno ne baš česti i, očito, ljetni grmovi izgorjeli su kroz velik dio tog staništa koje je ta vrsta imala, ali zasigurno smo se nadali da ćemo ih pronaći . ”

Dodao je kako je važno zaštititi vrstu i njezino stanište:

“To je sada vrlo važno, jer je otprilike kao posljednje utočište za mnoge od ovih vrsta koje se stvarno oslanjaju na vrlo staru dugu, neizgorjelu vegetaciju.”

Nadamo se da će rijetke i jedinstvene divlje životinjske vrste i staništa u Australiji sada moći nastaviti sa svojim oporavkom i da će se moći izbjeći budući požari takvih razmjera. Očuvajući time jedinstveni divlji svijet. Kao što vidite na slikama, Pygmy Possum je možda sitnog rasta, ali zasigurno je presladak.

A Pygmy possum species, yet to determine if it’s a Little Pygmy or a more common Western Pygmy, we will analyse the molar photos to positively identify

Objavljuje Kangaroo Island Land for WildlifeSrijeda, 28. listopada 2020.

Little pygmy possum

Objavljuje Kangaroo Island Land for WildlifePetak, 4. prosinca 2020.

Left Western pygmy possum, right Little pygmy possum

Objavljuje Kangaroo Island Land for WildlifePetak, 4. prosinca 2020.

Little pygmy possum

Objavljuje Kangaroo Island Land for WildlifePetak, 4. prosinca 2020.

Little pygmy possum

Objavljuje Kangaroo Island Land for WildlifePetak, 4. prosinca 2020.