I dalje raste: Bitcoin prvi puta službeno premašio 22.000 dolara

99

U velikom uzlaznom trendu koji traje proteklih nekoliko mjeseci bitcoin je značajno dobio na vrijednosti. Cijena mu je, u usporedbi s danima u početku pandemije, porasla za oko četiri puta

bitcoin je značajno dobio na vrijednosti

U srijedu, 16. decembra 2020. godine, oko 15 sati po našem vremenu, najjača svjetska kriptovaluta bitcoin premašila je prvi puta u svojoj povijesti psihološku “okruglu” granicu vrijednosti od 20.000 američkih dolara a trenutno je 22.000$. Prošli puta u blizini ove granice, a na manjim burzama i preko nje, bitcoinom se trgovalo u prosincu 2017. godine.

Ovogodišnji uspon nije bio strelovit kao tadašnji, prije nešto više od dva tjedna premašeni su službeni rekordi zabilježeni 2017. godine na Coinbaseu i većim burzama kriptovaluta, da bi danas na njima bitcoin prvi puta ikada bio prodavan i kupovan po cijenama višim od 20.000 dolara.

Ulagači se ovoga puta nadaju, budući je rast bio postupan, da neće biti iznenadnog pada kao početkom 2018. godine, odnosno pucanja špekulativnog balona. Bitcoin je nakon tri godine, kažu vječiti kriptooptimisti, dobio snažniju institucionalnu podršku, sve ga više velikih kompanija uzima zaozbiljno. Ovaj je rast vrijednosti samo potvrda, kažu, da će on postati neizbježan dio portfelja svakog ozbiljnijeg investitora u budućnosti, svojevrsno “digitalno zlato” u kojem će se imovina moći dugoročno i sigurno čuvati.

U usporedbi s početkom godine, i martom kada nas je zahvatila pandemija, vrijednost bitcoina strelovito je porasla. Najniže cijene po kojima su sretnici ove godine mogli kupiti bitcoin vrtile su se 5-6 hiljada dolara sredinom marta, da bi sada bile četverostruko više.