Protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače podignuta optužnica

0
53
Hamdije Lipovače (44) iz Bihaća
Foto:klix.ba

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače (44) iz Bihaća, te Jasmina Hošića (42) i Mahira Midžića (40) iz Bihaća. Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a da su drugoooptuženi i trećeoptuženi pomogli u njegovom činjenju.

Osnovano se sumnja da su optuženi u novembru 2014. godine, nakon što su dogovorili štampanje i postavljanje reklamnog materijala za političku stranku SDP BiH sa štamparskom firmom, pronašli posrednika kojem je tadašnji premijer iz tekuće rezerve budžeta Unsko-sanskog kantona isplatio iznos od 5.000 KM. Iznos je predstavljen kao jednokratna novčana pomoć posredniku, a ovom radnjom je za političku stranku SDP BiH pribavljena korist u vidu ispunjena dijela novčane obaveze prema štamparskoj firmi, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

U toku istrage Tužilaštvo je saslušalo brojne svjedoke i prikupilo više desetina materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.