Ministar Kljajić: U USK može biti jedan kamp za migrante sa kapacitetom od 1.500 mjesta

0
33
Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskong kantona Nermin Kljajić

Nakon sastanka sa članovima Komisije za sigurnost Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskong kantona Nermin Kljajić izjavio je da se vlasti USK slažu za uspostavljanje imigracionog kampa sa 1.500 mjesta uz postojeća dva kampa gdje su smještene ranjive kategorije.

Istakao je da je članovima Komisije rečeno da su se pitali, ni Bira ni Miral nebi postali prihvatni kampovi, ​​a kamp Lipa koji je odabralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine također je upitan s sigurnosnog aspekta.

“Imali smo skučen pojas življenja u Bihaću i Kladuši. U samom pojasu Bire bilo je oko 20.000 stanovnika i u 2018. i 2019. imali smo veći broj krivičnih djela, incidenata i prekršaja. Nakon što je zatvoren kamp, ti pokazatelji u biltenima su daleko bolji kada je u pitanju sigurnosna situacija. Upoznali smo Komisiju da jedan kamp bude u USK sa 1.500 mjesta, a ova dva kampa gdje su ranjive kategorije, nemamo ništa protiv da ostanu. Država mora odgovoriti na pitanje koliko migranata može biti u BiH i koliko kampova. Trenutno imamo oko 6.000 migranata u BiH”, rekao je Kljajić.

Rekao je da će se i zimi 2021. godine, ako se takva praksa nastavi, suočiti s humanitarnom krizom jer im nedostaje procjena koliko imigranata može biti na tom području u određenom trenutku, pa imaju velik broj imigranata na ulicama i napuštenim zgradama.

“Postoji još određeni broj migranata u napuštenim objektima, nakon što se kapaciteti u Lipi uspostave sa Službom za poslove strancima krenut ćemo u stvaranje boljih uvjeta za te migrante. Smještajni kapacitet je 1.500 i mi ne možemo za 3.000 migranata naći rješenje u USK. Moraju se državne vlasti uključiti i dati odgovor zbog čega imamo uvijek veći broj migranat u odnosu na smještajne kapacitete”, rekao je Kljajić.

Prema njihovim procjenama, u USK se trenutno nalazi oko 3.000 migranata, te da je samo u Miralu umjesto planiranih 700, 1.300 mjesta.

Govoreći o vraćanju migranata s teritorije Hrvatske u BiH, kazao je kako su zabilježili 7.210 vraćanja.