Bivšem šefu sektora za EU integracije u Brčkom dvije godine zatvora zbog primanja dara

62
vlada brčko

Bivši šef Sektora za reformu i evropske integracije u Vladi Brčko distrikta Brano Jovičić osuđen je na dvije godine zatvora zbog primanja dara ili drugog oblika koristi i protivzakonitog posredovanja.

Brčansko tužilaštvo procesuiralo je Jovičića pod optužbama da je u više navrata, dok je obavljao dužnost predsjednika Komisije za polaganje ispita za rad u organima uprave za kandidate s višom i visokom stručnom spremom, zahtijevao i primio poklon i drugu korist da bi kandidatima omogućio uspješno polaganje ispita.

Uz to, kako su naveli iz tužilaštva, tereti se i da je nezakonito posredovao radi osiguravanja uspješnog polaganja ispita prijavljenih kandidata.

Prema Krivičnom zakonu Brčko distrikta, koji se tada primjenjivao, on je optužen za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, za koja je nepravosnažno i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine.

Sud mu je prethodno utvrdio pojedinačne kazne od jedne godine zatvora za primanje dara, odnosno od jedne godine i dva mjeseca za protivzakonito posredovanje. Jednako kao i tužilaštvo, optuženi ovu sudsku odluku može pobijati žalbom.