Breaking News
Home » BiH Vijesti » Biznis i Ekonomija » Pojačane inspekcijske kontrole za povrat PDV-a
Pojačane inspekcijske kontrole za povrat PDV-a

Pojačane inspekcijske kontrole za povrat PDV-a

pdvInspektori Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH ponovo su krenuli u pojačane kontrole zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit od strane poreskih obveznika, potvrđeno je danas Srni u ovoj Upravi.

U prvih pet mjeseci ove godine poreskim obveznicima je po osnovu povrata PDV-a vraćeno 357 miliona KM, što je za dva posto manje u odnosu na isti period lani kada je poreskim obveznicima vraćeno 363 miliona KM.

Poreski obveznici su u ranijem periodu u svojim PDV prijavama više iskazivali zahtjeve za poreski kredit, a manje zahtjeve za povrat.

Međutim, od početka prošle godine zbog ekonomske krize koja je prouzrokovala nelikvidnost poreskih obveznika, rasli su zahtjevi za povrat PDV-a, dok se u ovoj godini situacija postepeno stabilizira pa su i povrati manji.

Za prva četiri mjeseca ove godine ovlaštena službena lica UIO izvršila su ukupno 2.475 kontrola kod poreskih obveznika, a rezultat tih kontrola je naknadno utvrđena obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 38 miliona KM.

To se odnosi na obavezu PDV-a koju poreski obveznici nisu prijavili u svojim PDV prijavama ili je neutemeljeno tražen povrat PDV-a, koji nije imao uporište u zakonu.

Za obveznike za koje se u predstojećim kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za povrat PDV-a i zahtjeve za poreske kredite, biće izrečene odgovarajuće kazne.

Iz UIO napominju da obveznici koji posluju u skladu sa zakonskim propisima mogu i dalje računati na uredne i u skladu sa zakonskim rokovima izvršene povrate PDV-a.

About BiH Vijesti

Portal vijesti iz Bosne i Hercegovine.

Leave a Reply